dinsdag 20 augustus 2024

Sven Ratzke - Sonsbeek Theater Avenue 2024

 

Heer Ratzke is bijzonder op dreef. Moeiteloos pakt hij ons in met  zijn charme, humor, prachtige stem en mooie liedjes. We laten ons moeiteloos door hem ontvoeren. En natuurlijk zijn wij het mooiste en meest enthousiaste publiek dat hij kent. 25 jaar geleden hier in Arnhem in Park Sonsbeek begonnen en nu op de laatste editie van Sonsbeek Theater Avenue 2024 in de prachtige Spiegeltent.

En dan is het weer voorbij. We zweven naar buiten om andere mooie voorstellingen te ontdekken of om - nog nagloeiend - bier of wijn of beide te gaan drinken en crêpes te eten. Langzaam en ontroerd komen we weer tot onszelf. De charme van de Theater Avenue, het stemt een melancholiek dat dit nu voorbij is. Gelukkig hebben we de foto's nog van een aantal jaren mooie voorstellingen en ontmoetingen.

Na 25 jaar Theater Avenue is dit laatste editie. Voor Sven Ratzke moet je in 't vervolg naar andere theaters. En dat moet je zeker doen, want je krijgt een mooie avond.













vrijdag 9 augustus 2024

Muziekzomer Gelderland in de tuinen van Beekbergen

 Zondag 3 augustus: Muziekzomer Gelderland, concerten in de tuinen van Beekbergen.

Eerst wat anders.
 

Op de website https://www.laatmuzikaaltalentnietstilvallen.nl/ kun je de petitie tekenen! Waarom zou je dat doen? Omdat we moeten voorkomen dat de klassieke muziek stilletjes verdwijnt!
Dat zit zo.

 

'De Muziekzomer is het zomerfestival van de Nationale Jeugdorkesten Nederland. De plek waar de toptalenten van Nederland prachtige concerten presenteren op de meest bijzondere locaties door heel Gelderland. Het programma is toegankelijk en gevarieerd; van grote orkesten en spannende kamermuziek tot familievoorstellingen en muziektheater. 

Eerst aandacht voor het naderende onheil: de Nationale Jeugdorkesten Nederland krijgen vanaf 2025 geen subsidie meer.

Dat betekent dat er geen ontwikkelingsmogelijkheden meer zullen zijn voor honderden talentvolle jonge musici.

Essentiële organisaties Nationale Jeugdorkesten NederlandPrinses Christina ConcoursVocaal Talent NederlandRicciotti ensembleNederlands Vioolconcours en Britten voor Jong Muziektalent verliezen hun subsidie terwijl hun werkzaamheden wel positief zijn beoordeeld..


Er is bijna geen één Nederlandse orkest- of ensemblemusicus die het vak niet bij de NJON heeft geleerd'. 

 

Terug naar de concerten in Beekbergen.
 

Allereerst speelt een ensemble van violen en cello - voor mij onbekend - werk van vrouwelijke componisten. Vrouwelijke kunstenaars (ook in de beeldende kunst) zijn te lang onbekend gebleven, gelukkig begint dat rap te veranderen. En dat blijkt in Beekbergen gelukkig ook.

Verder een gitaarduo en als laatste een ensemble van trompet, harp en drums. Mijn gezelschap vindt het daar bijna zweverig worden, omdat de interactieve vraag is 'wat zie je als we spelen', 'waar moet je aan denken'. Ik vind dat wel een logische vraag: kunst roept van alles op, of het nou om foto's of ander werk gaat. Kunst maakt iets zichtbaar, voelbaar.

Alleen de namen van de optredende ensembles zijn uit mijn geheugen verdwenen. Had ik direct op moeten schrijven, maar dat is geklets achteraf.

Voldaan en muzikaal gevoed en gesterkt fietsen we naar het café.













Deventer Boekenmarkt 2024

Denk je dat de boekenmarkt wordt overgenomen door internet? vroeg de man bezorgd. Nee, antwoord ik overtuigd, de romantiek van de boekenmarkt is sterker dan internet.

Gebogen hoofden, onduidelijke verschijningen, rolkoffers zonder kleding, lege dozen.

Deventer zondag 4 augustus 2024.

Veel en mooi. Aanbiedingen die je niet kunt laten liggen: Anton Corbijn voor €950, Helmut Newton voor €295. Een misschien wel 5 kilo zware uitgave met alle werk van Frida Kahlo. Fysieke en financiële zwaargewichten. Gelukkig ook 'een dictaat over beeldtaal' voor €5, 'Lartigue' voor €4, Sam Haskins voor €10 (Google de namen). Vol van zelfbeheersing ingekocht.











woensdag 17 juli 2024

Hallucineren in het museum

 Wil je liever hallucineren in een museum, dan kun je ook in Rijksmuseum Twenthe terecht. Nog tot 5 januari 2025.

Philip Vermeulen is een opkomend kunstenaar die nu in dit museum zijn allereerste solotentoonstelling heeft.

Titel "Philip Vermeulen, Chacing The Dot'. Wat doet licht met onze hersenen, hoe registreren we beweging , hoe voelt geluid, en zin we eigenlijk wel wat we denken te zien.

Verder zeg ik er niks over, je moet het zelf ondergaan. Misschien word je duizelig, misschien ga je hallucineren en misschien wil je snel weg. Intrigerend is het wel.







Kees Stoop in Rijksmuseum Twenthe


Kees Stoop - één van de grootste tekenaars van ons land - heeft nu voor het eerst een grote solotentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe. Nog t/m 1 september te ontdekken.

Vraag het maar een willekeurig galeriehouder over de samenwerking met kunstenaars en de kans is groot dat ze met een diepe zucht beginnen over de 'grote ego's' en de daardoor soms lastige samenwerking.

Een kunstenaar die daar nooit last van heeft gehad is Kees Stoop (1929-2019). Teruggetrokken levend in Holten en bij het grote publiek (en ook bij mij) vrijwel onbekend. Terughoudend ook met het naar buiten brengen van zijn werk; wel hebben veel particuliere verzamelaars zijn werk gekocht en is er in de loop van de jaren een kring van trouwe bewonderaars ontstaan en is zijn werk opgenomen in verschillende collecties opgenomen.

Daar kan nu dus verandering in komen als je naar Enschede reist, naar het museum wandelt en je laat ontvoeren door de tekeningen, elke etsen en schilderijen.

Houtskool, inkt, krijt en acryl, geen kleur. Althans vrijwel niet, in een paar werken vind je met mate een toefje donkere kleur. Moet je wel even naar zoeken. Ik ben geen tekenaar of schilder en kijk vooral als fotograaf die erg van zwartwit houdt naar dit  werk en het beviel me goed. Zwartwit ontvoert je uit de alledaags werkelijkheid, dat doet deze expositie ook.

Het eerste werk in deze serie is misschien wel mijn favoriet geworden. De apocalyps heeft zich voltrokken, de verwoesting is compleet. Prachtig.

Ga vooral zelf kijken.

  






dinsdag 16 juli 2024

Deventer op Stelten 2024

 Kijk daar is ie, tussen de danseressen! Over wie heb je 't, naar wie kijk je. Kijk dan, zie je de lange krullen van z'n haar, dat is z'n pruikDe, Dat hadden ze in die tijd, pruiken met lange krullen.

Ik heb hem gezien, tenminste ik denk dat hij het was. Gister in Deventer, Lodewijk XIV. Hij paradeerde over de Brink. En kijk, daar een hele groep heen en weer flitsende danseressen van het hof en dienaren. Het kunnen ook de bewakers van de koning, vermomd als dansers en dienaren. En natuurlijk zijn koets met koetsier en paard. We krijgen er geen genoeg van.

Het hele plaatje klopt. Alleen, is het nou een reïncarnatie van het verleden of theater.

Deventer op Stelten 2024.

De koninklijke stoet is van Cie Remue Ménage. Het is het bal waarin de tijd vervaagt en je naar de 17e eeuw wordt gestuurd. Het fascineert, zelfs als je niet vooraan staat. De danseressen stralen, de acrobatische dienaren op stelten lanceren zichzelf van hot naar her tussen de danseressen door. Eén grote wervelende dynamische bedoening. Welkom in de sprookjeswereld op de zonnige Brink in Deventer.

Er is veel meer, onmogelijk om alles te zien. Nog één groep, Theater Gajes met 'Waterland'. Vier mensen wanhopig op zoek naar een nieuwe toekomst, ze trotseren met humor en ontroering de storm; hun schip bonkt en maakt slagzij, richt zich weer op. Hoe 't afloopt zou
























je zelf moeten zien, maar iedereen overleeft dit avontuur. 't Is maar dat je 't weet hè, eind goed al goed.

Wat we gezien hebben was mooi. Wat we niet gezien hebben vast ook, zo is dat altijd bij het Steltenprogramma.