woensdag 17 juli 2024

Kees Stoop in Rijksmuseum Twenthe


Kees Stoop - één van de grootste tekenaars van ons land - heeft nu voor het eerst een grote solotentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe. Nog t/m 1 september te ontdekken.

Vraag het maar een willekeurig galeriehouder over de samenwerking met kunstenaars en de kans is groot dat ze met een diepe zucht beginnen over de 'grote ego's' en de daardoor soms lastige samenwerking.

Een kunstenaar die daar nooit last van heeft gehad is Kees Stoop (1929-2019). Teruggetrokken levend in Holten en bij het grote publiek (en ook bij mij) vrijwel onbekend. Terughoudend ook met het naar buiten brengen van zijn werk; wel hebben veel particuliere verzamelaars zijn werk gekocht en is er in de loop van de jaren een kring van trouwe bewonderaars ontstaan en is zijn werk opgenomen in verschillende collecties opgenomen.

Daar kan nu dus verandering in komen als je naar Enschede reist, naar het museum wandelt en je laat ontvoeren door de tekeningen, elke etsen en schilderijen.

Houtskool, inkt, krijt en acryl, geen kleur. Althans vrijwel niet, in een paar werken vind je met mate een toefje donkere kleur. Moet je wel even naar zoeken. Ik ben geen tekenaar of schilder en kijk vooral als fotograaf die erg van zwartwit houdt naar dit  werk en het beviel me goed. Zwartwit ontvoert je uit de alledaags werkelijkheid, dat doet deze expositie ook.

Het eerste werk in deze serie is misschien wel mijn favoriet geworden. De apocalyps heeft zich voltrokken, de verwoesting is compleet. Prachtig.

Ga vooral zelf kijken.

  






Geen opmerkingen:

Een reactie posten