maandag 22 november 2010

ARNHEM SCHREEUWT OM CULTUUR!

De trommels van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten, roffelen ritmisch hun opstuwende dreun. De ballonnen ‘Ademnood’ van Introdans zwaaien opgewekt door de lucht. Het ziet er feestelijk uit, maar de aanleiding is allesbehalve feestelijk! Introdans danst met de deelnemers een dans waarin de schreeuw wordt uitgebeeld. Arnhem schreeuwt overtuigend om cultuur door de kelen van de duizenden deelnemers. Van alle kanten stromen we naar het Musis Sacrum, het centrum manifestatie waar Het Gelders  Orkest samen met acteurs zich manifesteren. Eric Donk spreekt op het balkon en wij gillen instemmend. Eindelijk weer eens een echte demonstratie! Eindelijk protest op straat! En het was ook nog een stralende dag qua temperatuur!
Musis puilt uit. De balkons staan vol en niemand mag nog naar boven, ‘anders komen de balkons naar beneden….’ en dat willen we natuurlijk niet. Het voelt goed, deze massale opkomst voor de cultuur. Cultuur is de smeerolie, de spiegel en de voeding van onze samenleving. Ik zou ook niet direct gaan roepen dat we natuurlijk ook moeten bezuinigen. NEE! Juist nu moet er niet op kunst & cultuur worden bezuinigd! Dat heeft te maken met visie en die is ver te zoeken. Probleem is natuurlijk ook dat het aan mensen die het niet willen weten het ook moeilijk uitleggen is wat het belang van kunst en cultuur is. Kun je het belang van kust en cultuur concreet laten zien? Echte voorbeelden van wat er mis gaat als je ‘t weggooit? Zou de haute- couture worden afgeschaft, dan heeft de confectie geen inspiratiebronnen meer en krijg je dezelfde eenheids-grijze-muizen-mode van de voormalige Sovjet Unie en DDR.
Hetzelfde gemis aan visie zag ik een paar dagen geleden in de kerntaken-discussie over cultuur van de gemeenteraad in Apeldoorn. In mijn argeloosheid denk ik dat het dan gaat om taken, functies & prioriteiten. Dan pas over geld: wat kost en wat hebben we over. Niet dus. Het gaat over geld; ‘het belang van de functies weten we wel……..’, zegt de voorzitter! Hoezo weten-we-wel…….., het was het onderwerp van de avond! En het ging de hele avond over de vraag waar haal je geld vandaan. Hebben jullie gedacht aan het bedrijfsleven (soort van nieuw toverwoord) of – als variatie – winkeliers in de buurt van …………. Niks over kerntaken & functies.
En de dag-na-de-schreeuw was het in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem druk……….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten